Kale Kilit 55. yılında 2. İhracat Ödülü
Kale Kilit'e 2007 İhracat Ödülü
Kale Kilit, ikinci kez sektörünün en fazla ihracat gerçekleştiren kurumu seçildi.
Kale Kilit, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen 2007 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde “Metal Eşya” kategorisinde en fazla ihracat gerçekleştiren kurum seçildi.
Türkiye kilit ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini gerçekleştiren Kale Kilit’in 2007 ihracat rakamı tüm ürünler bazında 50 milyon doları geçti.
Kale Kilit adına birincilik ödülü alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Kızıltan, Kale Kilit’in Türkiye’nin lider kilit üreticisi olmasının yanı sıra, uluslararası pazarlarda da etkinliğini sürdürdüğünü dile getirdi. Bugüne kadar 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Kenan Kızıltan, yurtdışındaki başarılarının temelini her ülkenin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdikleri, güvenliği en üst seviyede karşılayan, zengin ürün çeşidi ve hizmet kalitesinin oluşturduğunu ifade etti.
2007 yılında ihracat rakamını bir önceki yıla oranla %28 artıran Kale Kilit, Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna, İran, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Libya, Suriye, Irak gibi ülkelerde yüzde 50’nin üzerinde pazar payına sahip. (Hürriyet 2008-06-30 13:04:25)

Kale Kilit kurucusu Sadık Özgür, çocukluğunu Sivas’ın Divriği ilçesinde çobanlık yaparak geçirmiş. Bugün ise yıllık cirosu 200 milyon dolar olan Kale Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı..
Kale Kilit 1953 yılında işe, karyola boruları üreterek başlamış. Herhalde hiç kimse o günlerde Kale Kilit’in bir gün dünya devlerine kafa tutacak bir kilit markası olacağını tahmin edemezdi. Ama bugün sadece Sivas’ın değil tüm Türkiye’nin gurur kaynağı Kale Kilit.
Kale Kilit bir aile şirketi olma özelliğini koruyor. Belki de başarılarının en önemli sırrı tüm aile fertlerinin kilit konusunda uzmanlaşmış olması.
Kale Kilit kurucusu Sadık Özgür’ün Başkanlığını yaptığı Kale Endüstri Holding’in yönetim
Kurulu’nda Oğlu Sedat Özgür ile kızları Sefa Çizer ve Sema Gürün bulunuyor.
***
Kale sözcüğünü nerede duyarsa duysun erişkin yaşta her Türk vatandaşının aklına hemen, Kale Kilit gelir.
Kale Kilit; Kale sözcüğüne Kilit, Kilit sözcüğüne Kale eklensin ya da eklenmesin, Kale veya Kilit sözcüklerinden birini duyan bireyin aklına gelen "Kale Kilit" markası olduğuna göre, Kale Kilit markalaşmayı başarmıştır diyebiliriz.
Ama asıl soru şu: Neden Kale ya da Kilit sözcüğünü gördüğümüzde aklımıza birden Kale Kilit geliveriyor? Hatta beynimizde görüntüsü oluşuyor?
Markalaşma ölçeği olarak kullanılabilecek bu yöntem, markada geçen herhangi bir sözcüğü duyan sıradan bireyin, otomatikman boşlukları doldurup, beynininde o marka adını ve hatta logosunu oluşturması eylemine dayanır. Bunu sağlamak bireyin o marka ile, tekrar ve güvene dayalı kişisel bir tarihi olmasını gerektirir. Bu nedenledir ki saygın ve zaten çok satan birçok marka, reklam için hala çılgınca paralar harcamaktadır.
Ünlü marka danışmanı, pazarlamacı Güven Borça’nın “Bu topraklardan Dünya Markası Çıkar mı?” sorusuna da bu anlamda belki Kale Kilit bir yanıt olabilir.
|